Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.03.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
Apteczka HACCP dla zakładów spożywczych i gastronomii


Obowiązek posiadania apteczki pierwszej pomocy jest narzucony licznymi przepisami. Poniżej przedstawiamy wybrane przepisy prawne dotyczące wyposażenia stanowisk w apteczki i sprzęt pierwszej pomocy.

Obiekty hotelarskie (Dz.U.02.142.1190)

  • Załącznik Nr 2 - Wymagania co do wyposażenia, kwalifikacji personelu oraz zakresu świadczonych usług, w tym usług gastronomicznych dla pensjonatów.

 Zakłady pracy (Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 ze zm.)

  • §44. 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom sprawnie funkcjonujący system pierwszej pomocy w razie wypadku oraz środki do udzielania pierwszej pomocy.
  • W szczególności pracodawca powinien zapewnić:
  • 1) punkty pierwszej pomocy w wydziałach (oddziałach), w których wykonywane są prace powodujące duże zagrożenia wypadkowe lub wydzielanie się par, gazów albo pyłów szkodliwych dla zdrowia - wyposażone w niezbędny sprzęt i inne środki do udzielania pierwszej pomocy,
  • 2) apteczki w poszczególnych wydziałach (oddziałach) zakładu pracy.
  • §44. 2. Ilość, usytuowanie i wyposażenie punktów pierwszej pomocy i apteczek powinny być ustalone w porozumieniu z lekarzem sprawującym profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikami, z uwzględnieniem rodzajów i nasilenia występujących zagrożeń.
  • §44. 3. Obsługa punktów i apteczek, o których mowa w ust. 1, na każdej zmianie powinna być powierzana wyznaczonym pracownikom, przeszkolonym w udzielaniu pierwszej pomocy.
  • §44. 4. W punktach pierwszej pomocy i przy apteczkach, w widocznych miejscach, powinny być wywieszone instrukcje o udzielaniu pierwszej pomocy w razie wypadku oraz wykazy pracowników, o których mowa w ust. 3.
  • §44. 5. Punkty pierwszej pomocy i miejsca usytuowania apteczek powinny być odpowiednio oznakowane, zgodnie z Polską Normą, i łatwo dostępne.
Zgodnie z HACCP apteczki dla przemysłu spożywczego, posiadają plastry w kolorze niebieskim, wykrywane przez detektor metalu, rękawice w kolorze niebieskim, woreczki na leki pracowników.

Opakowaniem apteczki jest pudełko z polipropylenu (łatwe w utrzymaniu czystości), o wymiarach: 25x20x9cm, w kolorze zielonym, a więc kontrastowym w stosunku do produktów spożywczych.

Apteczka zawiera również inne elementy wyposażenia, niezbędne w przypadku drobnych skaleczeń, większych urazów a nawet dla ratowania życia poszkodowanych (maseczka do sztucznego oddychania, koc termiczny).

W apteczce znajduje się płyn do odkażania rąk o działaniu prądkobójczym i wirusobójczym. Niezbędnym elementem apteczki są opatrunki hydrożelowe łagodzące skutki oparzeń (częsty uraz w gastronomii i przemyśle spożywczym).

Obowiązkowe wyposażenie:
  • opatrunek indywidualny (2szt.)
  • opaska elast. 4x6cm (2szt.)
  • opaska elast. 4x8cm (1szt.)
  • chusta trójkątna (2szt.)
  • plaster z gazą typu BLUE STRIP 72cmx19cm (20szt.)
  • rękawice gumowe niebieskie (10szt.)
  • zestaw do płukania oka (1szt)
  • koc termoizolacyjny (1szt.)
  • ustnik do sztucznego oddychania (1szt.)
  • kompresy bawełniane 7x7x2szt (3op.)
  • gaza opatrunkowa 1/4m2 (2szt.)
  • zestaw AQUA-GEL 3szt. (1op.)
  • opatrunek typu CODOFIX nr 3 (1op.)
  • płyn do odkażania SKINMAN SOFT (1op.)
  • woreczki na leki (5szt.)
  • nożyczki (1szt.)
  • instrukcja pierwszej pomocy.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000