Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.03.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
ISO 9001 jako narzędzie zarządzania hotelem

Rozważając temat zarządzania jakością w branży hotelarskiej, zadajmy sobie podstawowe pytanie: Co to jest jakość? Jak rozumiemy to słowo intuicyjnie i jakie ma ono przełożenie na usługi świadczone przez sektor hotelarski?

Jakość staje się jednym z najbardziej istotnych atrybutów wszystkich towarów i usług. Jest ona pojęciem subiektywnym. Na co dzień potrafimy mniej lub bardziej dokładnie określić co rozumiemy pod pojęciem jakości i jakie są nasze odczucia związane z jakością.

W obiegowym znaczeniu jakość oznacza nie tylko brak wad, jej głównym celem jest zadowolenie i spełnienie oczekiwań klienta. Jakość staje się coraz częściej wartością handlową, tzn. dobry jakościowo produkt (usługa) lepiej się sprzedaje. Jakość utożsamiana jest także z „przydatnością użytkową”, „funkcjonalnością”, „zadowoleniem odbiorcy” lub „zgodnością z wymaganiami” oraz „spełnieniem oczekiwań” Klienta. Takie rozumienie jakości jest jak najbardziej zgodne z modelem normy ISO 9001, i może być doskonałą podstawą do wdrożenia systemu zarządzania jakością w hotelu.

Usługi (a więc np. usługi hotelarskie) mają tę specyficzną właściwość, iż spełnienie oczekiwań i wymagań Klienta jest kluczowym czynnikiem sukcesu biznesowego, Zarządzanie jakością jawi się więc jako klucz do powodzenia działalności hotelarskiej.

Systemy zarządzania jakością ISO 9001 są najbardziej rozpowszechnionymi na świecie, praktycznie w każdej z branż. Polska wstępująca do Unii Europejskiej ma w tej materii jeszcze wiele do zrobienia. Zaledwie kilka tysięcy polskich firm posiada certyfikaty ISO 9001, podczas gdy w Niemczech, Francji czy Wielkiej Brytanii ich liczba idzie w setki tysięcy.

Wdrożenie systemu zarządzania jakością ISO 9001 polega na zdefiniowaniu i wyodrębnieniu procesów w działalności firmy. Przykładowymi procesami w hotelu mogą być:

  • Proces marketingu i reklamy,
  • Proces rezerwacji miejsc,
  • Proces obsługi klienta,
  • Proces zarządzania personelem hotelowym.

Należy stworzyć tzw. mapę procesów, a więc określić (najlepiej graficznie) wzajemne powiązania procesów i ich oddziaływania.

Wdrożenie systemu ISO 9001 w hotelu wiąże się ponadto z opracowaniem dokumentacji, w skład której wchodzą:

  • Polityka Jakości
  • Księga Jakości
  • Procedury
  • Instrukcje
  • Zapisy

Najważniejszym dokumentem stanowiącym „czubek” piramidy dokumentacyjnej jest tzw. Polityka Jakości. Jest to ogół zamierzeń i generalny kierunek działalności firmy wyznaczony przez właścicieli (zarząd). Polityka Jakości winna być spójna z całościową polityką organizacji i stanowić podstawę do formułowania celów jakości.

Drugim w hierarchii i bardzo ważnym dokumentem jest Księga Jakości. Jest to swego rodzaju podręcznik, czy też przewodnik, po systemie zarządzania jakością, opisujący go i procesy w nim zachodzące.

Procedura jest to ustalony sposób działania. Procedury mogą mieć charakter udokumentowany lub „ustny”. System ISO 9001 wymaga opracowania następujących sześciu procedur:

  • Audity wewnętrzne,
  • Działania korygujące
  • Działania zapobiegawcze,
  • Nadzór nad dokumentami,
  • Nadzór nad zapisami
  • Nadzór nad niezgodnościami.

Inne procedury mogą być opracowywane, lub też funkcjonować poprawnie bez formy pisemnej. W takim przypadku należy jednak udowodnić, iż wszyscy pracownicy znają daną procedurę (np. obsługi klienta) i postępują w identyczny, zgodny z nią sposób.

Instrukcje mogą stanowić uszczegółowienie procedur, jeżeli wymaga tego specyfika systemu oraz Państwa działalności.

Zapisy natomiast powstają w wyniku wykonywania pracy zgodnie z procedurami i instrukcjami. Zapisy to np. rezerwacje, zlecenia, faktury, reklamacje itp.

 
 [ 1 ]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


"środki pomocowe"
(12.06.2006 - 10:04)  (olek)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000